JENT Motorsport Video historia 2001 - 2012

JENT Motorsport Video on perustettu talvella 2001, joten tänä vuonna juhlimme 10 vuotista taivalta. Vaikka yrityksellä on ikää "vain" 10v juuret motorsport maailmassa ulottuvat huomattavasti syvemmälle. Juha Nikusaaren videokuvaus ura alkoi jo vuonna 1987 Nokia rallissa, kun pääsin kokeilemaan kaverin videokameralla. Seuraavina vuosina kuvaaminen jatkui satunnaisesti lähikisoissa. 

Vuonna 1989 oli edessä ensimmäisen oman kameran osto, käytetty JVC erilisellä VHS-C nauhurilla maksoi 6000 markkaa. Hintaa oli tottakai pakko heti alkaa kuolettaa ja kaverin kanssa kuvaten syntyi ensimmäinen kaupallinen kooste vuoden -89 rallisprintin SM-sarjasta. Sama jatkui myös vuonna -90, mutta kamera oli välillä vaihtunut ison VHS-kasetin Panasonic M7:aan, hinta silloin 12000 mk. Samana vuonna alkoi myös yhteistyö GTV Oy:n kanssa, jolle kuvasimme yhdessä Pasi Ukkosen kanssa aina vuoteen -94 asti. Vuonna -90 suunnittelin myös JENTin logon ammattikoulun tietotekniikassa. Vuonna -90 alkoi myös yhteistyö Uudenkaupungin paikallis-TV:n Vakka-Vision kanssa, jonka tiloissa pääsin opettelemaan editoinnin saloja ja saimme myös muuta kalusto apua. Vakka-Visiolle teimme eri kisoista ja muista tapahtumista myös ohjelmia, yhteistyö heidän kanssaan on jatkanut aina näihin päiviin asti. 

Oma kamera oli jälleen vaihtunut uudempaan eli Panan M10:iin.  Vuonna -94 alkoi yhteistyö alan uuden tulokkaan BV-Teamin kanssa, jonka matkassa jatkoimme aina vuoteen 2000 asti. Vuonna 2001 oli aika ottaa askel eteenpäin, kun GTV oli laittamassa pillejä pussiin. Vuosi 2001 meni rallisprinttien parissa ja samalla leipätyötä tehden. 2001 loppussa tulivat mukaan myös rallikuvaukset ja samalla rallikuvauksista päätyö vuoden 2002 alusta. Kuvauskalusto koostui alussa pääsoin Betacam kameroista, hyödynsimme myös VHS- ja 8mm materiaalia. Ensimmäinen digitaalikamera tuli käyttöön kesällä 2003. Vuosien varrella on kalusto muuttunut moneen kertaan ja digitalisoitumisen myötä myös kameroiden koko pienentynyt valtavasti. Nykyisin on käytössä HDV-kamerat jo lähes kaikilla kuvaajilla. JENT toi ensimmäisenä toimijana rallikoosteet DVD-aikakauteen talvella 2004. DVD syrjäyttikin markkinaosuudessaan VHS-kasetin välittömästi. 

Uusia haasteita kaivattiin ja kaudella 2009 sitä saatiin, kun aloimme tehdä Historic Rally Trophyn TV-lähetyksiä yhdessä juontaja virtuoosi Jussi Hannulan kanssa. Historic autot keräsivätkin mukavasti yleisöä TV:n ääreen, sillä kauden seitsemällä lähetyksellä oli Urheilukanavalla esitettyinä yhteensä yli 400t katsojaa.

Kaudelle 2010 televisiointi laajeni kun mukaan tuli myös F-Cupin kauden 9 osakilpailun TV-tuotanto. Valitettavasti pitkäksi venyneet neuvottelut MTV3 Maxin kanssa eivät tuoneet ajoissa tulosta HRT TV-tuotannosta ja niin historicit jäivät ilman TV-aikaa, lukuunottamatta tunnin kausikoostetta vuoden lopuksi. Katsojaluvuistakaan ei maksukanavilla ole enää tietoa.

Kausi 2011 toi TV-ruutuihin jälleen, sekä F-Cupin ja Historicin kaikki osakilpailut, yhteensä 13kpl. Kuusi F-Cupin ja seitsemän HRT:n osakilpailua esitettiin MTV3 Max -kanavalla. Uutuutena tuli mukaan Euroopan laajuinen F-Cupin televisiointi, kun ranskalainen Motors TV kiinnostui suomalaisen ralliautoilun helmen, F-Cupin näyttämisestä kanavallaan. Kanavalta tulee kaikkiaan seitsemän lähetystä lukuisine uusintoineen, joten katsojia on miljoonia !! Hyvä F-Cup. 

Kausi 2012 jatkui vanhaan malliin, rallia, rallia ja rallia. Kaudella 12 tehdään F-Cupin TV-lähetykset MTV3 Maxille ja Motors TV:lle. Historicien tekijä vaihtui, päällekkäisyyksien takia. Kesä näytti hiljaiselta, joten jotain piti keksiä. Kuvioihin tulivat mukaan koiranäyttelyt, pesäpallo ja kiihdytysautoilu, kokeiltiinpa myös salibandyn kuvausta kevään finaalipeleissä. Kaikki näistä tulevat tuomaan lisätyötä myös jatkossa. Lisäksi livetuotanton projekti on menossa Future asfalttirallisprint sarjassa. Syksy on tulossa ja rallikalenterikin näyttää jälleen paremmalta, joten tsiikataan mitä tulevaisuus tuo. 

Do diin, kausi 2013 on alkanut ja nythän näyttää, että saadaan keula käännettyä kohti uusia haasteita. Juuri ennen joulua JENT hankki omistukseensa TV-tuotantoauton (kuvia fb-sivuilla), jolla on tarkoitus tehdä niin suoria lähetyksiä, kuin taltiointeja erilaisista tapahtumista ympäri Suomen. Alussa pääosan muodostaa ravit, mutta kiikarissa on kaikkea muutakin. Ralleissa jatkamme F-Cupin verran.